Supa de pui n-are nicio „influenza” în tratarea gripei! Specialiștii de la Harvard Health Publications au atras atenția asupra unor informații greșite, intens popularizate, despre cauzele sau tratamentul răcelii și gripei.
1. Vaccinarea te poate îmbolnăvi
Unul dintre cele mai vehiculate mituri este cel legat de vaccinarea antigripală. Mitul este consolidat de informările greșite conform cărora te poți îmbolnăvi după vaccinare. Specialiștii de la Harvard Health Publications infirmă acest mit și recomandă vaccinarea antigripală chiar și în cazul oamenilor sănătoși, nu doar în cazul persoanelor cu boli cronice, din moment ce există riscul ca tocmai aceste persoane să răspândească virusul. În același timp se recomandă ca protecție împotriva răcelii și gripei o igienă corectă, spălatul frecvent pe mâini și evitarea contactului cu persoane bolnave.
2. Gripa e doar o răceală mai puternică
Mulți oameni cred că gripa nu ar fi altceva decât o răceală ceva mai puternică. În schimb specialiștii susțin că gripa este o afecțiune serioasă care poate provoca chiar decesul. Statisticile arată că în SUA peste 36 000 de persoane mor anual din cauza gripei. Prin urmare, consultul unui medic este foarte important pentru începerea unui tratament adecvat și mai ales pentru evitarea automedicației.
3. Doar antibioticele te pot vindeca de gripă și răceală
Conf. dr. Ioana Anca a explicat pentru revista Formare Medicală că medicii trebuie să facă diferența între o infecție virală și una bacteriană înainte de a recomanda un tratament cu antibiotice. „Abuzul, presiunea de antibiotice luate în doze nepotrivite, în indicații nepotrivite determină o realitate foarte periculoasă și anume apariția rezistenței bacteriene. Dacă îi dai copilului antibiotice pentru o viroză, când copilul va face o adevărată infecție bacteriană, germenii respectivi s-ar putea să fie rezistenți și resursele de tratament minime.”
4. Te îmbolnăvești de gripă dacă stai în curent sau ai părul ud afară
Gripa este transmisă prin virusul influenza, și nu prin factori externi precum curentul de aer sau părul ud. Specialiștii atrag atenția că și persoanele aparent sănătoase pot fi purtătoarele acestui virus, statisticile arătând că aproximativ 30% dintre persoanele care au acest virus nu prezintă simptome.
5. Anumite alimente pot ameliora simptomele
Supa de pui ca un remediu în gripă și răceală este un „tratament” binecunoscut. Medicii recomandă în schimb consumarea cât mai multor lichide, specificând însă că supa de pui nu are vreun efect aparte în vindecare.
„Gripa trece în șapte zile cu tratament și într-o săptămână, fără tratament…” Cu siguranță că am putea adăuga multe alte păreri populare, fără a reuși vreodată să identificăm și cu atât mai puțin să risipim toate miturile despre răceală și gripă. De aceea, mult mai eficient ar fi să știm adevăruri. Între leacuri băbești, tratamente placebo și ignoranță, o informare corectă despre răceala și gripă ne-ar putea aduce un plus de sănătate.